Autorská práva

Všechny texty zde publikované podléhají autorským právům.
Zákaz kopírování či šíření bez vědomí a souhlasu autora.

pondělí 1. srpna 2016

Vychcanej grázl

11. 12. 2015
Po seznámení Lucase a Jaye
Lucas zapnul pás a pohlédl na Marcuse, který už měl otevřené okno na své straně, poušklíbl se a pak se rozjel. „Tak co?“ optal se, chtěl znát Marcusův názor.
„Měl by ses příště víc vyšvihnout,“ odpověděl Marcus a nehnul při tom ani brvou. Nepodíval se, jak se na něj Lucas po té odpovědi šklebí. Moc dobře věděl, co chce Lucas slyšet, ale proč by si z něj nemohl trochu vystřelit, když mu sám nabídl tak skvělou příležitost?
Do té chvíle ani jeden z nich nepromluvil o těch dvou Britech, s kterými měli schůzku, která skončila vlastně před pár minutami. Nechávali si dojmy pro sebe, dokud si nebudou moct promluvit úplně v soukromí, kde je nebude nic a nikdo rušit. A taková chvíle právě nastala.
Když Lucas neodpověděl, Marcus pochopil, že jeho vtípek nehodlá vůbec komentovat. Otázka na jeho názor stále visela ve vzduchu, a tak mu nezbylo než na ni odpovědět přímo. „Vypadá to dobře. O tom Johnsonovi toho moc nevím, ale jsem rád, že jsem ho dotlačil k souhlasu, aby tu strávili dobu delší, než jeden volný večer.“
Lucas na svého společníka od řízení pohlédl, když zastavil na křižovatce. „Takže se s nimi chceš setkat ještě jednou?“ ověřoval si.
Marcus mu ten pohled oplatil. „Ty se budeš setkávat,“ oznámil mu s lehkým důrazem na prvním slově. „A ne s oběma, ale jenom s panem Eskinem.“
Lucas ho zadumaně chvilku sledoval, pak vrátil pozornost k řízení a rozjel se na zelenou. „Nevypadal jako někdo, kdo si rád pokecá nad skleničkou.“
„A přesně to uděláš,“ chytil se toho nápadu Marcus. Už od chvíle, kdy tam seděli a probírali podmínky obchodu, si lámal hlavu vymýšlením, jak to udělá, aby se Lucas s Jayem znovu setkali. Sklenička to vyřeší – ano, Jay na to opravdu jen tak od pohledu nevypadal, ale jistě bude stačit jen trochu, skoro neznatelně, zatlačit na toho pana Johnsona, aby měli Eskina přesně tam, kde ho Marcus chce mít. A přitom Jay vůbec nebude mít pocit, že s ním někdo manipuluje. Marcus věnoval Lucasovi úsměv.
„Fajn, ale ne ke mně do bytu.“ V tomhle byl Lucas nekompromisní, klienty a spolupracovníky tohohle typu si do bytu nikdy netahal. Marcus tomu rozuměl, sám se s lidmi nesetkával ve vlastním bytě, když se tomu mohl vyhnout. „Půjčím ti kancelář,“ odvětil, jako by se to rozumělo samo sebou.
„Dobře. O čem s ním mám jednat? Předpokládám, že se nebudeme bavit o odlišnostech venčení psů v různých klimatických podmínkách.“ Lucas krátce pohlédl na psa, kterého díky jeho majiteli vyrazivšímu přes přechod na červenou málem srazil, pak hodil blinkr a uhnul doprava.
„Předpokládáš správně,“ potvrdil Marcus, aniž by se nad poznámkou o psech nějak pozastavil. „Potřebujeme se k tomu Eskinovi dostat blíž. Je to nejvýznamnější kontakt, který v Londýně budeme mít, a splnil veškerá očekávání. Už jsme spolu mluvili o tom, jak moc kontakt v Anglii potřebujeme, takže to chápeš,“ pokračoval, aniž by znovu pohlédl na Lucase. „Musíme ho jen přimět k bližší spolupráci, něco mu nabídnout. Rád bych se v Anglii pohyboval bezpečně, a on je jedním z mála těch, co nám právě tohle můžou zajistit. Nabídni mu, že se o něj kdykoli postaráme, když sem přijede – a on ti oplatí stejnou nabídkou.“
Lucas už věděl, že se v tomhle na Marcuse může spolehnout. Dokázal z jediné schůzky, na které se všichni účastníci tvářili jako profesionální hráči pokeru, přesně odhalit, co na koho bude fungovat, a to s téměř stoprocentní úspěšností. Marcus byl prostě zlatý důl, pro psychologii, a zvlášť pro tu obchodní, měl neuvěřitelný cit.
Jemu samotnému se Jay líbil, a nepochyboval, že si spolu v budoucnu celkem sednou, minimálně v obchodních záležitostech. Přesto mu na Marcusových slovech něco nesedělo. „Takže ty chceš mít z nějakýho konkrétního důvodu možnost volnýho průjezdu přes Británii,“ usoudil.
Marcus si lehce podepřel hlavu rukou, kterou opřel loktem o rám otevřeného okna. „Ani ne tak z konkrétního důvodu. Spíš to souvisí s tím, o čem jsme mluvili, kontakty v Anglii potřebujeme.“
Lucas neodtrhnul oči od silnice, na jeho slova jen přikývl. Neměl důvod Marcusovi nevěřit, i když to předtím vyznělo dost zvláštně. Tím se ale zaobírat nemusel, teď před ním byl důležitější úkol.
„Takže co navrhuješ?“ Potřeboval mít o té nadcházející schůzce konkrétní představu, kterou mu Marcus hned ochotně poskytl.
„Uděláme to co nejjednodušší. Já zavolám tomu Johnsonovi, že zveš pana Eskina na panáka. Trochu na něj zatlačím tím, že mu dám taktně najevo, že taková nabídka se neodmítá… Budeš v mojí kanceláři, jinam by se nám nejspíš ani nepovedlo ho nalákat. Nechám ti tam něco speciálního, co ho zaručeně potěší.“ Marcus se na chvilku odmlčel a pobaveně se ušklíbl. Byl to jeden z těch úšklebků, které Lucas velmi dobře znal; tenhle znamenal, že o sobě jeho obchodní partner a blízký přítel ani trochu nepochybuje.
„Ty si samozřejmě vezmeš oblek, určitě sis všimnul, jak si pan Eskin potrpí na detaily… to je jedno,“ zamračil se, když mu Lucas dal pohledem najevo opak. Podle jeho názoru by se Lucas měl víc rozhlížet, a i když se uměl rozhlížet dost na to, aby udržel takový obchod, někdy přehlížel detaily podobného rázu, jako oblékání a vystupování protistrany, což mohlo působit krajně nevhodně. Zachraňoval ho před nežádoucími důsledky už nějakou dobu a bohužel to vypadalo, že v tom bude muset pokračovat.
„Prostě budeš mít všechno upravený tak nejlíp, jak můžeš, abys na něj zapůsobil. Na jemu podobný platí první dojem, to ti uniknout nemohlo. Klidně mu přiznej, že ten kancl není tvůj, to tě do horšího světla nepostaví… pokud mu teda k tomu nedodáš, že vůbec žádnou kancelář ani nemáš,“ zamručel a sledoval, jak se Lucas s autem obratně proplétá frekventovanou křižovatkou. Počkal si, až ho bude zase plně vnímat, až pak pokračoval.
„Řekneš mu, co jsi řekl mně, nějak nestranně, že se ti zamlouvá a chtěl bys navázat bližší spolupráci. Ta bude spočívat v tom, že mu nabídneš pomoc, kdykoli ji bude potřebovat, jak už jsem říkal.“ Znovu se na chvíli odmlčel, tentokrát proto, aby dodal svým slovům důraz, a pozorně přitom pohlédl na Lucase. „Dál je potřeba, abys zjistil něco o tom Johnsonovi. Co pro něj vlastně znamená, protože na stejný úrovni není,“ mluvil dál a nevšímal si Lucasova údivu, který dával najevo po tomhle oznámení. V odhadování lidí se ještě měl co učit. „Sbliž se s ním, povídej si s ním klidně neformálně, když k tomu dojde, ale dávej si pozor, ať k tomu dochází jenom pozvolna. Ani na chvíli se mu nesmíš jevit na nižší úrovni, i kdyby byla níž jenom o setinu milimetru.“ Opět se pátravým pohledem přesvědčil, že ho Lucas vnímá, a počkal si, než přikývne, aby měl jistotu, že jeho slovům rozuměl.
„Mluvit umíš, takže zbytek nechám na tobě. Jen to neprotahuj a hlavně se ho nepokoušej ožrat,“ neodpustil si nakonec varování, ale musel se při tom ušklíbnout.
„Za koho mě máš,“ zamručel Lucas, úšklebku si ale dobře všiml, takže to jinak nekomentoval. Už si sumíroval v hlavě, co a jak tomu záhadnému Eskinovi řekne, ale nejspíš by to nemělo být nic těžkého – s Marcusem jako společenským poradcem už vůbec ne.
Po dalších pár minutách jízdy odbočil z výpadovky do klidnější ulice, a v té chvíli už měl vcelku jasno, co Eskinovi řekne. Přesto v něm však stále hlodaly jisté pochyby.
„Víš jistě, že to bude fungovat?“ optal se Marcuse a dovolil si na něj i krátce pohlédnout, protože provoz byl v tuhle hodinu na tomhle místě dostatečně řídký.
„Věř mi, neodejde, aniž by ti složil k nohám celou Británii.“ Marcus to zjevně myslel smrtelně vážně.
Lucas o tom ještě chvilku přemýšlel, pak si pro sebe zavrtěl hlavou. „Marcusi, ty jsi tak vychcanej grázl,“ oznámil mu.
Marcus se potěšeně usmál.

Žádné komentáře: